Mojitocupcakes

Bakade mojitocupcakes hemma hos Lisa i fredags! Goda blev de ;-) T o m de som Jessica och Lisa spetsade rätt rejält när jag inte såg på... hehe. Frostingen använde jag ett annat recept på som inte blev så bra (blev som ni ser för lös i konsistensen) så jag har gjort om receptet till dem i inlägget till ett som jag vet är bra!
 
 
 
Recept:
 
3 ekologiska ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3 1 /2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Skal och saft av 2 lime
 
1. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
2. Smält smöret, häll i mjölken och blanda det med äggsmeten.
3. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. 
4. Blanda i rivet skal och saft av två lime.
5. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
6. Grädda i mitten av ugnen, 175 grader, i cirka 15 minuter. Låt svalna. 
 
Mojito syrup
1 dl socker
0,5 dl vit sirap
4 cl rom
4 cl vatten
30 g smör
1 lime, skalet
8 st myntablad, strimlade
 
1. Smält smöret på låg värme.
2. Tillsätt vatten, socker och sirap.
3. Låt det koka upp under omrörning och låt sedan sjuda tills sockret har smält. Ta av det från värmen.
Häll i rom och rör om.
4. Lägg i finrivet limeskal och strimlad mynta. Rör om och låt det sedan stå och suga åt sig smakerna i c:a 5 minuter innan du skedar syrupen över dina cupcakes.
5. Låt dina cupcakes svalna helt efter att du haft på din syrup, innan du går vidare till nästa steg. Annars smälter frostingen.
 
Creem Cheese Frosting
60 g mjukt smör
5 dl florsocker
100 g philadelphiaost
1 msk limejuice
1 tsk rom
1 lime, skalet
8 myntablad, strimlade
Ev. någon droppe grön karamellfärg
 
Rör alla ingridienser fri från klumpar, spritsa ut.
 

Saffranslängd med vit choklad

 
Den här saffranslängden kanske inte ser mycket ut för världen men ojojojoj vad god den var! Dock inte jag som bakat det (det var mamma) men detta recept ska sparas. Jag var till en börjar lite skeptisk till vit choklad i en saffransbulle, men det gjorde den faktiskt väldigt saftig. Det smakade lite som om det var mandelmassa i bullen, vilket jag älskar. Mmmmm blir sugen på den här bara jag ser den hehe. 
 
Recept:

200 g smör

5 dl mjölk

50 g jäst (för söta degar)

2 pkt saffran (à 0,5 g)

½ tsk salt

2 dl socker

13 dl vetemjöl

 

Fyllning

75 g smör

200 g vit choklad

½ dl socker

1 ägg till pensling

Pärlsocker till garnering

 

1. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm blandningen till fingervarmt, ca 37°C.

2. Smula ner jästen i en degbunke. Häll över mjölk- och smörblandningen. Blanda ner saffran med salt och socker.

3. Rör ner mjölet lite i taget tills du har en smidig deg.

4. Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter.

5. Sätt ugnen på 175°C. Kavla ut halva degen på mjölad arbetsbänk till en platta, ca 30x40 cm.

6. Bre ut hälften av matfettet ovanpå och strö över hälften av den vita chokladen (hackad) och hälften av sockret. Vik samman degen två gånger till en längd.

7. Gör likadant med den andra halvan av degen. Lägg längderna på bakpappersklädda plåtar och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

8. Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

9. Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter.

 

Tips:

 

Ha inte i all mjöl på en gång, ofta kan man skippa någon dl. Det gör bullen mycket saftigare! 

Pepparkakshus

'
 
Bilden talar väl för sig själv. Köpta delar till ett pepparkakshus som jag dekorerat sidorna på innan "jag" (läs: mamma) pusslat ihop huset med smält socker. Sen lite glasyr, minimarshmellows och polkagrisar på taket så var den klar! Hade kramp i handen efter att ha klämt sönder en tub med glasyr. Gör nog egen glasyr nästa år som vi brukar!
 

Pepparkakscupcakes med skumtomtefluff

Har sett så många som bakat denna typ av cupcakes i år att jag var tvungen att prova. Jag gillar i och för sig inte skumtomtar, men min syster och mamma gillar dem väldigt mycket! Dock tror jag de båda tyckte att det var gott, men att skumtomtar gör sig bäst som "plockgodis". Men det är kul att testa nya saker!
Cupcakereceptet har jag faktiskt konstruerat ihop själv! Kan stolt berätta att de blev jättegoda :-D. 
 
 

Skumtomtefluff:

 

3 dl grädde

70-75 g skumtomtar

 

1. Häll grädden i en kastrull på spisen.

2. Klipp skumtomtarna i mindre bitar och lägg i grädden.

3. Värm upp blandningen under omrörning tills skumtomtarna smält. Var noga med att inte låta blandningen koka upp! 

4. Häll det blivande fluffet i en bunke och ställ in i kylen, låt det bli genomkylt! Det tar några timmar.

 

Cupcakes:

 

3 ägg

2 1/2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

100 g smör

3 1 /2 dl vetemjöl

1 dl filmjölk

2 tsk kanel

1 tsk kryddnejlika

1 tsk ingefära

1 tsk bikarbonat

1 nypa salt

 

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.

3. Smält smöret, häll i filmjölken och blanda det med äggsmeten.

4. Blanda vetemjöl, bakpulver och samtliga kryddor och vänd försiktigt ner det i smeten.

5. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.

6. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna. 

7. Vispa upp skumtomtefluffet, placera i en sprits.

8. Spritsa direkt på cupcakesen, eller gröp ur en liten grop (jag använde ett speciellt bakverktyg) i mitten av cupcake'en och spritsa. Se bild nedan.

 

 

Sticky pecan cupcakes

Bakade dessa cupcakes för något år sedan, och tycker nu de passar så bra att lägga ut receptet på eftersom de är lite juliga i smaken! Leilas recept såklart, goda som bara den!
 
 

Pekanfyllning:

 

75 g smör
3 msk honung
0.75 dl farinsocker
3 dl pekannötter 

 

Cupcakes:

2 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
75 g smör
0.5 dl mjölk
2.5 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
0.5 tsk malen kanel
0.5 krm malen nejlika
1 nypa salt
smält smör till pensling 

 

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Pekanfyllningen: Smält smör, honung och farinsocker i en kastrull under omrörning och låt koka ihop till en sirap under någon minut. Ta bort från värmen.

3. Halvera pekannötterna på längden.

4. Cupcakesen: Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.

5. Smält smöret, häll i mjölken och blanda det med äggsmeten.

6. Blanda vetemjöl, bakpulver, kanel, nejlika och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.

7. Placera ut muffinsformar på en plåt, och pensla dem lätt med smält smör.

8. Häll knappt 1 msk av sirapen i formarna och fördela de strimlade pekannötterna däri.

9. Fördela cupcakessmeten i formarna.

10. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.

11. Låt svalna i några minuter och vänd sedan cupcakesen upp och ner och dra loss pappret.

 

Tips:

 

Vill man använda sig av ett billigare alternativ än pekannötter så kan man köpa valnötter istället!

 

Viktigt att pensla formarna med smör, de blir annars väldigt svårt att låssa cupcakesen från pappret efter att de bakats. Jag upplevde det svårt att låssa bottnen (där sirapen är) i vilket fall som helst, men det gick efter lite trixande!

 
RSS 2.0