Mojitocupcakes

2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3 1 /2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Skal och saft av 2 lime
2. Smält smöret, häll i mjölken och blanda det med äggsmeten.
3. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
4. Blanda i rivet skal och saft av två lime.
5. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
6. Grädda i mitten av ugnen, 175 grader, i cirka 15 minuter. Låt svalna.
4 cl rom
4 cl vatten
30 g smör
1 lime, skalet
8 st myntablad, strimlade
3. Låt det koka upp under omrörning och låt sedan sjuda tills sockret har smält. Ta av det från värmen.
Häll i rom och rör om.
4. Lägg i finrivet limeskal och strimlad mynta. Rör om och låt det sedan stå och suga åt sig smakerna i c:a 5 minuter innan du skedar syrupen över dina cupcakes.
5. Låt dina cupcakes svalna helt efter att du haft på din syrup, innan du går vidare till nästa steg. Annars smälter frostingen.
60 g mjukt smör
5 dl florsocker
100 g philadelphiaost
1 msk limejuice
1 tsk rom
1 lime, skalet
8 myntablad, strimlade
Ev. någon droppe grön karamellfärg
Saffranslängd med vit choklad

200 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst (för söta degar)
2 pkt saffran (à 0,5 g)
½ tsk salt
2 dl socker
13 dl vetemjöl
Fyllning
75 g smör
200 g vit choklad
½ dl socker
1 ägg till pensling
Pärlsocker till garnering
1. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm blandningen till fingervarmt, ca 37°C.
2. Smula ner jästen i en degbunke. Häll över mjölk- och smörblandningen. Blanda ner saffran med salt och socker.
3. Rör ner mjölet lite i taget tills du har en smidig deg.
4. Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
5. Sätt ugnen på 175°C. Kavla ut halva degen på mjölad arbetsbänk till en platta, ca 30x40 cm.
6. Bre ut hälften av matfettet ovanpå och strö över hälften av den vita chokladen (hackad) och hälften av sockret. Vik samman degen två gånger till en längd.
7. Gör likadant med den andra halvan av degen. Lägg längderna på bakpappersklädda plåtar och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
8. Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
9. Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter.
Tips:
Ha inte i all mjöl på en gång, ofta kan man skippa någon dl. Det gör bullen mycket saftigare!
Pepparkakshus

Pepparkakscupcakes med skumtomtefluff

Skumtomtefluff:
3 dl grädde
70-75 g skumtomtar
1. Häll grädden i en kastrull på spisen.
2. Klipp skumtomtarna i mindre bitar och lägg i grädden.
3. Värm upp blandningen under omrörning tills skumtomtarna smält. Var noga med att inte låta blandningen koka upp!
4. Häll det blivande fluffet i en bunke och ställ in i kylen, låt det bli genomkylt! Det tar några timmar.
Cupcakes:
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
3 1 /2 dl vetemjöl
1 dl filmjölk
2 tsk kanel
1 tsk kryddnejlika
1 tsk ingefära
1 tsk bikarbonat
1 nypa salt
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
3. Smält smöret, häll i filmjölken och blanda det med äggsmeten.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver och samtliga kryddor och vänd försiktigt ner det i smeten.
5. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
6. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna.
7. Vispa upp skumtomtefluffet, placera i en sprits.
8. Spritsa direkt på cupcakesen, eller gröp ur en liten grop (jag använde ett speciellt bakverktyg) i mitten av cupcake'en och spritsa. Se bild nedan.

Sticky pecan cupcakes

Pekanfyllning:
75 g smör
3 msk honung
0.75 dl farinsocker
3 dl pekannötter
Cupcakes:
2 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
75 g smör
0.5 dl mjölk
2.5 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
0.5 tsk malen kanel
0.5 krm malen nejlika
1 nypa salt
smält smör till pensling
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Pekanfyllningen: Smält smör, honung och farinsocker i en kastrull under omrörning och låt koka ihop till en sirap under någon minut. Ta bort från värmen.
3. Halvera pekannötterna på längden.
4. Cupcakesen: Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
5. Smält smöret, häll i mjölken och blanda det med äggsmeten.
6. Blanda vetemjöl, bakpulver, kanel, nejlika och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
7. Placera ut muffinsformar på en plåt, och pensla dem lätt med smält smör.
8. Häll knappt 1 msk av sirapen i formarna och fördela de strimlade pekannötterna däri.
9. Fördela cupcakessmeten i formarna.
10. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
11. Låt svalna i några minuter och vänd sedan cupcakesen upp och ner och dra loss pappret.
Tips:
Vill man använda sig av ett billigare alternativ än pekannötter så kan man köpa valnötter istället!
Viktigt att pensla formarna med smör, de blir annars väldigt svårt att låssa cupcakesen från pappret efter att de bakats. Jag upplevde det svårt att låssa bottnen (där sirapen är) i vilket fall som helst, men det gick efter lite trixande!