Saffranslängd med vit choklad

 
Den här saffranslängden kanske inte ser mycket ut för världen men ojojojoj vad god den var! Dock inte jag som bakat det (det var mamma) men detta recept ska sparas. Jag var till en börjar lite skeptisk till vit choklad i en saffransbulle, men det gjorde den faktiskt väldigt saftig. Det smakade lite som om det var mandelmassa i bullen, vilket jag älskar. Mmmmm blir sugen på den här bara jag ser den hehe. 
 
Recept:

200 g smör

5 dl mjölk

50 g jäst (för söta degar)

2 pkt saffran (à 0,5 g)

½ tsk salt

2 dl socker

13 dl vetemjöl

 

Fyllning

75 g smör

200 g vit choklad

½ dl socker

1 ägg till pensling

Pärlsocker till garnering

 

1. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm blandningen till fingervarmt, ca 37°C.

2. Smula ner jästen i en degbunke. Häll över mjölk- och smörblandningen. Blanda ner saffran med salt och socker.

3. Rör ner mjölet lite i taget tills du har en smidig deg.

4. Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter.

5. Sätt ugnen på 175°C. Kavla ut halva degen på mjölad arbetsbänk till en platta, ca 30x40 cm.

6. Bre ut hälften av matfettet ovanpå och strö över hälften av den vita chokladen (hackad) och hälften av sockret. Vik samman degen två gånger till en längd.

7. Gör likadant med den andra halvan av degen. Lägg längderna på bakpappersklädda plåtar och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

8. Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

9. Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter.

 

Tips:

 

Ha inte i all mjöl på en gång, ofta kan man skippa någon dl. Det gör bullen mycket saftigare! 



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0