Frozen pepparkakscheesecake

Blev inspirerad av en gammal kollega, som också gillar att baka, att baka den här pepparkakscheesecaken! Eller jag skulle inte riktigt kalla den cheesecake egentligen, mer en glass. Väldigt god i alla fall, och enkel att göra! Bjöd på den hos Liz igår när hon hade en liten avskedstillställning och den blev väldigt uppskattad. Kul! 
 
 
Bildkälla: Min gulliga fd kollega Cecilia!
 
Recept:

150 g pepparkakor
3 dl vispgrädde
3 äggulor
1.5 dl strösocker
200 g Philadelphiaost
3 äggvitor
1 msk strösocker  

 

1. Vispa äggvitor och 1 msk strösocker till ett vitt skum.

2. Vispa äggulor och 1 1/2 dl strösocker poröst och blanda med osten.

3. Vispa grädden fluffig.

4. Vänd samman grädde, ostsmet och äggvitor.

5. Krossa kexen och strö hälften av dem i botten på en kakform med löstagbara kanter, fyll på med glassmeten och strö resten av kexen på toppen.

6. Frys tårtan i minst 5 timmar.

7. Den bör tinas något i kyl innan servering.

 

Som ni ser, världens lättaste dessert! Går inte att misslyckas ;-)

Morotstårta

Har länge lovat Lisa att baka en morotstårta till henne, så det var verkligen på tiden att jag också gjorde det! Bakade själva kakan förra torsdagen, och frostingen samt monteringen av kakan på fredagen. Sen krånglade jag med mig tårtan på bussen/tåget till vällingby och lyckades ta mig dit utan att någon satte sig på den! 
 
Den är verkligen god den här morotstårtan från boken Konditorns bästa. Anledningen till att jag kallar den morotstårta och inte morotskaka är att bottnen är delad på mitten, och där finns ett lager frosting (samma frosting som på toppen). En vanlig morotskaka har heller inte kokos på toppen, något som är så gott!!!
 
 
 
Recept:
 

3 ägg

3 dl strösocker

3 1/2 dl vetemjöl

2 tsk bikarbonat

2 tsk mald kanel

2 tsk vaniljsocker

4 1/2 dl finrivna morötter

1 1/2 dl solrosolja

1 1/2 dl kokosflingor till garnering

 

Fyllning

200 g philadelphiaost

100 g smör

6 dl florsocker

1 1/2 tsk vaniljsocker

1 krm salt

 

1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. 

2. Blanda de torra ingredienserna och rör ned dem i äggsmeten.

3. Riv morötterna fint och tillsätt dem växelvis med oljan i äggsmeten.

4. Häll smeten i en smord och bröad rund 2-litersform.

5. Grädda kakan i 175 grader ca 50 minuter, längst ned.

6. Låt kakan svalna och gör fyllningen under tiden.

 

7. Visa osten tillsammans med smör, florsocker, vaniljsocker och salt till en mycket luftig, vit massa. 

8. Dela kakan i två bottnar, lägg en tredjedel av fyllningen mellan bottnarna och garnera med resten.

9. Strö över kokosflingor. Dekorera kanske med en liten morot av marsipan!

 

Tips: 

 

Blanda inte de torra och våta ingredienserna innan morötterna är rivna, för så fort de är blandade så ska smeten så snabbt som möjligt in i ugnen. Du behöver inte stressa ihjäl dig, tänk smart bara!

 

Du använder alltså en form med löstagbara kanter. Jag föredrar att lägga ett bakplåtspapper på bottenskivan innan jag knipsar fast kanterna. Det gör så att jag inte behöver smöra och bröa formen. Första gången gjorde jag det, och då var det väldigt svårt att bre på frostingen utan att den blev "prickig" av ströbrödet.

 

Ha inte i för lite florsocker. Jag hade inte riktigt så det räckte till 6 dl, kanske blev 5, och då blev frostingen lite för lös och var svår att arbeta med på kanterna.

 

Vill du inte få massa kladd på kanterna (utanför tårtan) så riv loss strippar av bakplåtspapper och placera runt hela tårtan medan du bred på frosting på kanterna av tårtan. 

Chunky Monkey Cheesecake

Storbak förra torsdagen! Bakade inte bara kärleksmums, utan även cheesecake. Lät den stå över natten och bjöd på den på fredagen, perfekt. Cheesecake med banan och snickers. Inte den godaste cheescaken jag gjort, men helt okej! Vill man inte använda sig av de smaksättningar som jag gjort kan man alltid byta ut dem, men använda grundreceptet (allt utom banan, snickers och kakao). 
 
 
 
Recept (Två systrars söta)
 

Bottnen:

12 digistevekex

75 gram smör

 

Fyllning:

800 gram cream cheese

2,5 dl strösocker

2 msk vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

0,5 tsk salt

4 ägg

2 bananer

2 msk kakao

2 snickers (dubbel)

 

1. Blanda digestevekex och smör i en matberedare. Tryck ut i en form med löstagbar kant och kyl medan du gör fyllningen.

2. Rör ihop cream cheese och socker. Blanda i mjöl, vanilj och salt och vispa slätt. Tillsätt äggen ett i taget och rör ordentligt.

3. Dela smeten på 2 olika skålar, tillsätt kakao och grovhackad Snickers i den ena och mosad banan i den andra. Smeten kommer att stelna när kakan kallnar, den ser lite lös ut.

4. Varva smeterna i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 50-60 min (175 grader, nedre).

5. Låt kallna, lossa sedan formen försiktigt. Kakan är godast om den får stå i kylen över natten.

 

Tips:

 

När du varvar smeten i formen, rör inte om för mycket efter. Då blir det inte lika snyggt!

 

Det går aldeles utmärkt att göra cheesecaken på 600 g cream cheese, men tänk då på att ha i ett ägg mindre, annars blir den för lös. 

Kärleksmums

Snoddas, mockarutor eller vardagsrutor, hur kul låter det egentligen? Nej, det här är KÄRLEKSMUMS! 
 
Har en vilodag idag så åkte direkt hem från jobbet som jag idag slutade vid 4. Hade bestämt mig för att baka en chunky monkey cheesecake som jag ska bjuda på imorgon, vilket jag också gjorde. Bild och recept på den kommer upp imorn. Men ville även baka något jag kunde bjuda på ikväll, för egentligen skulle Liz komma över en stund! Det blev inte så, men nu har i alla fall mamma lite fikabröd att ta med till mormor och morfar i helgen. Själv jobbar jag, så det lär bli träning och jobb som gäller!
 
Här är det som bjuds 
 
 
 

 

Recept (Sju sorters kakor)

 

150 g smör

2 ägg

2 dl socker

2 msk siktad kakao

4 1/2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 1/2 dl mjölk

 

Glasyr

75 g smör

1-2 msk kallt kaffe

1 msk siktad kakao

2 tsk vaniljsocker

3 1/2 dl florsocker

 

Gernering

Kokosflingor

 

1. Smält matfettet och låt det svalna.

2. Vispa ägg och socker pösigt. 

3. Tillsätt de torra ingredienserna omväxlande med mjölken och matfettet.

4. Häll smeten i en smord och bröad långpanna, 30 x 40 cm.

5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader.

 

6. Låt kakan svalna. Smält under tiden matfettet till glasyren. 

7. Tillsätt de övriga ingredienserna under omkörning.

8. Bred på glasyren på kakan. Strö på rikligt med kokos. Skär i fyrkantiga bitar.

 

Tips:

 

Matfettet som smälts i början ska svalna innan det blandas med resten av smeten, och det går snabbare om det blandas med kall mjölk. Man slår då samtidigt två flugor i en smäll, och behöver bara varva mjölk + matfett med de torra ingredienserna.  Anledningen till att det ska svalna har och göra med hur bakpulvret reagerar med värme, innan kakan hamnat i ugnen (negativt).

 

I originalreceptet ska det endast vara 1 msk siktad kako, jag använde dock 2. Tyckte att smeten blev alldeles för ljus med bara en msk.

 

Varken smörade eller bröade en långpanna. Vek till ett bakplåtspapper i rätt storlek och la på en bakplåt bara!

 

Rör om i glasyren ordentligt innan du brer på det så att det inte finns några klumpar.

Toscakaka (påsk)

Toscakaka är ju så enkelt men så gott! Egentligen är det i princip bara en vanlig sockerkaka, med ett lager av tosca. Den här gjorde jag i påskas, och dekorerade med köpta marsipankyckligar och chokladnötägg. 
 
 
Sockerkakan blev väldigt god, men tyvärr tyckte jag inte att toscasmeten räckte riktigt. En perfekt tocakaka ska enligt mig ha ett helt täckande lager av toscasmet, så att sockerkakan under inte synns. Det kan vara så att receptet jag anände mig av var avsett för en mindre form, men jag tyckte i vilket fall som helst även att andelen mandlar i förhållande till toscasmeten var för stor! 
 
Tips:
 
Hacka mandlarna själv! Köp inga färdighackade. Det blir mycket godare om bitarna är lite ojämnt stora. Och köp verkligen inte flagnad mandel! Det tycker i alla fall inte jag alls blir lika gott och vackert. 
 
Mandeläggen och marsipandekorationerna kan vara bra att "klistra fast", med t.ex. smält choklad eller smält socker, då de är svåra att hålla på plats annars. 
 

Cupakes med cream cheese frosting

 
Här kommer receptet på Leilas goda cupcakes!!! De här på bilden gjorde jag för länge sen i, väldigt, väldigt stora formar. Föredrar lite mindre!
 

Cupcakes:

 

3 st ekologiska ägg
2.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 st nypa salt
skal och saft av 1 citron

 

Lemon cream cheese frosting:

 

60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Skal av 2 citroner och saft av 0.5 citron
100 g Phiadelphiaost 

 

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.

3. Smält smöret, häll i mjölken och blanda det med äggsmeten.

4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.

5. Blanda i rivet skal av saften av en citron. Tillsätt vallmofrö och ytterligare rivet citronskal och citronsaft.

6. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.

7. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna.

 

8. Lemon cream cheese frosting:

9. Rör smör, florsocker, vaniljsocker, rivet citronskal, citronsaft och phiadelphiaost krämigt.

10. Bred frostingen på cupcakesen och garnera.

Citroncupcakes med frosting

De här cupcaksen bakade jag i somras, betta var i USA och mamma på en veckokryssning. Jag och pappa kämpade med att äta, men alla kunde vi inte klämma. Tog därför med några till jobbet, och bjöd grannarna på några. De blev väldigt fina tycker jag!
 
 
I vanliga fall när jag bakar cupcakes så använder jag alltid Leilas recept. Den här gången hade jag lånat ut vår bakbok av Leila, och jag valde då att baka med ett recept från Sju sorters kakor. Den bakboken är riktigt bra, men dessa cupcakes är enigt mig inte riktiga cupcakes utan frostingen, de är mer muffins. Muffins är mindre och inte fullt så toppiga skulle jag säga. De fick inte särskillt mycket färg, men blev väldigt saftiga och goda! 
 
Men, de recept på cupcakes jag rekommenderar är allså Leilas, och det är det receptet jag tänker lägga ut senare. Frostingen på cupcakesen är däremot Leilas, som jag färgsatt med hushållsfärg (karamellfärg). De har ingen varsin speciell smak, bortsett från garneringen med blåbär, jordgubbar och citroner. 
 
Jag har använt olika munstycken på spritsen, vilket är kul att arbeta med, men ett väldigt slöseri av dyr garnering (allt med philadelphia är rätt dyrt). För varje gång man ska byta färg/munstycke så måste man göra rent dem. Det försvinner alltid mer frosting än i vanliga fall. Får passa på innan jag blir en fattig student! 
 
 

Knäckig kladdkaka

Det här receptet hittade jag på baksidan av en Arlamjölk. Supergod kladdkaka!!! Har gjort den två gånger. Den första gången gjorde jag den som efterrätt till Elinas 20-årsfirande. Den gången gjorde jag ett stort misstag. Som tur var, så var jag bland vänner och vi skrattade åt det lilla missödet. Hela kakan gick t o m åt!
 
Mitt misstag var att jag använde en slickepott att röra om med när jag kokade knäcken, hehe, inte så smart. Slickepotten smälte och som resultat... VARNING, risk för plast i kakan! Men det var inte så illa, det mesta av plasten fick jag bort. Den enda som fick smaka på den ovanliga tillsatsen var Hana, haha sorry!!!
 
Andra gången bakade jag den till mig och min syster. Den blev god, men kanterna på kakan flöt upp på ett sätt som de inte gjorde första gången. Nåja, smaken är viktigast!
 
 
 
 
Recept:
 

Chokladsmet

50 g smör

1 ägg

1 1/2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1 krm salt

2 msk kakao

1 dl vetemjöl

1/2 dl sirap

 

Knäcksmet

100 g smör

1 dl strösocker

1/2 dl sirap

1/2 dl vispgrädde

1 dl havregryn

1 dl vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

 

1. Sätt ugnen på 175 grader. 

2. Smörj och bröa en löstagbar kant.

3. Smält smöret som ska användas till chokladsmeten i en kastrull. 

4. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. 

5. Blanda övriga ingredienser med varandra och rör ned i bunken med ägg och socker. Tillför det smälta smöret.

 

6. Smält smöret till knäcken i en kastrull och rör ned övriga ingredienser.

7. Bred knäcksmeten ovanpå chokladsmeten. 

8. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 35 mnuter.

9. Låt svalna, servera med vispad grädde!

 

Tips:

 

Använd en TRÄSLEV när du kokar knäcksmeten, gör inte som jag och använd en slickepott. Den smälter ;-). 

 

Istället för att smöra och bröa en form så brukar jag helt enkelt placera ett bakplåtspapper på bottnen av formen innan jag snäpper på formens sidor. Innan jag sen låssar sidorna efter att kakan gräddats och svalnat så skär jag med en kniv längst formens sidor, så fastnar inte kakan!

 

Napoleonbakelser

I förra säsongen av Hela Sverige Bakar så gick en av de tekniska utmaningarna ut på att baka napoleonbakelser. Även det här bakverket hade morfar pratat om att han gillade så mycket, så jag lovade att baka dem till honom.

 

Det tog ett tag för mig att få ändan ur vagnen, jag insåg att dessa krävde tid, men hittade en dag som jag kunde baka ifred. Eller jag hade åtminstone tid... minns att Elina var hemma hos mig den dagen. Jag brukar oftast baka som bäst när jag är ensam, då jag kan hålla full fokus, men den här gången var det tur att jag hade sällskap! Jag var flera gånger påväg att slänga hela skiten, i soptunnan, på väggen, ut ur fönstret. För bottnen ville ju absolut inte sammarbeta! Men Elina peppade mig och fick mig att inte tappa fattningen. Så det blev napoleonbakelser trots allt. Napoleonbakelser - mina nyvunna fiender. 

 

 
 
Recept:

 

Smördeg

500 g vetemjöl
500 g smör - kallt i bitar
200 g vatten
40 g äggula
10 g salt
10 g citron saft/juice 

 

Vaniljkräm

500 g mjölk
2 st vaniljstänger
120 g äggulor
125 g strösocker
40 g maizena
50 g smör 

 

Övrigt

1000 g grädde
150 g äppelmos
150 g hallonsylt
300 g florsocker
50-60 g vatten 

 

Smördeg

1. Blanda vetemjöl, salt och smör så att det börjar att gå ihop.

2. Tillsätt vatten, ägggulor och citronjuice.

3. Arbeta ihop degen så att den precis går ihop, lite smörklumpar är bara bra.

4. Plasta degen och låt vila i kyl cirka 10-20 minuter.

5. Kavla ut degen och vik den i 2 st treslag.

6. Plasta och låt vila 10-20 minuter.

7. Kavla ut degen och vik den i 2 st treslag.

8. Låt vila 10-20 minuter.

9. Kavla ut degen ca 3 mm tunn, dela till 2 st plåtar.

10. Låt vila i 10-20 min, nagga bottnarna och grädda i 225 grader tills de är gyllenbruna. Låt svalna.

 

Vaniljkräm

11. Koka upp mjölk, delade vaniljstänger och 50 gram av sockret. Tag av värmen och låt stå 5-10 minuter.

12. Tag upp vaniljstängerna och skrapa ur alla frön, skölj av stängerna i kallt vatten och lägg på papper för att torkas.

13. Vispa äggulor, resten av strösockret och maizena luftigt, vänd ner i vaniljmjölken.

14. Koka upp under omrörning, låt koka i ett par minuter.

15. Tag bort ifrån värmen, blanda i smöret och sila genom en finmaskig sil - kyl.

 

Montering

16. Dela bottnarna i 3 lika stora delar.

17. Stryk äppelmos på första botten och spritsa ut vaniljkräm ovanpå.

18. Lägg på nästa lager botten, stryk ut grädde.

19. Lägg den sista botten ovanpå med undersidan upp.

20. Stryk tunt med hallonsylt

21. Blanda florsocker med ljummet vatten och glasera ovanpå hallonsylten.

22. Skär i portions bitar.

 

Tips: 

Givetvis kan man göra denna väldigt simpel, genom att köpa färdig smördeg, äppelmos och vaniljkräm, men det blir ju alltid godast om man gör allt själv. Jag gjorde allt från scratch, förutom hallonsylten på toppen. Äppelmosen är hemmagjord av min moster, och grädden ska givetvis vara Arlas. 

 

Bottnarna i tre lika stora delar ska alltså vara avlånga när de monteras. De skärs senare i mindre rektanglar. 

 

Bottnen var väldigt svår att få till. Hade aldrig arbetat med treslag förut, alltså ett sätt man viker degen på för att den ska bli frasig och bladig (få lager, precis som på ett wienerbröd), och misslyckandet med just detta var ett faktum. Det blev mer som en pajbottnen! Det här medförde att när jag skulle skära längden till flera bakelser så smulade bottnen en aning och var svår att arbeta med. Skulle nog testa att använda ett annat recept för bottnen, men nästan helt säkert så var det nog något jag gjorde fel. 

 

Jag tyckte även att toppen blev lite för rosa/röd, men glasyren var svårare att bre på än det ser ut! F*n, har har inget tips här. Den här bakelsen sträcker sig kunskapsmässigt lite längre än vad jag har erfarenhet av hehe. Den blev okej-god, höll både jag och morfar med om. Får väl se om jag vågar mig på den här igen någon gång! Känner jag mig själv rätt så gör jag det, gillar inte att göra något "okej" ;-).

 
RSS 2.0