Frozen pepparkakscheesecake

150 g pepparkakor
3 dl vispgrädde
3 äggulor
1.5 dl strösocker
200 g Philadelphiaost
3 äggvitor
1 msk strösocker
1. Vispa äggvitor och 1 msk strösocker till ett vitt skum.
2. Vispa äggulor och 1 1/2 dl strösocker poröst och blanda med osten.
3. Vispa grädden fluffig.
4. Vänd samman grädde, ostsmet och äggvitor.
5. Krossa kexen och strö hälften av dem i botten på en kakform med löstagbara kanter, fyll på med glassmeten och strö resten av kexen på toppen.
6. Frys tårtan i minst 5 timmar.
7. Den bör tinas något i kyl innan servering.
Som ni ser, världens lättaste dessert! Går inte att misslyckas ;-)
Morotstårta

3 ägg
3 dl strösocker
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
2 tsk mald kanel
2 tsk vaniljsocker
4 1/2 dl finrivna morötter
1 1/2 dl solrosolja
1 1/2 dl kokosflingor till garnering
Fyllning
200 g philadelphiaost
100 g smör
6 dl florsocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
2. Blanda de torra ingredienserna och rör ned dem i äggsmeten.
3. Riv morötterna fint och tillsätt dem växelvis med oljan i äggsmeten.
4. Häll smeten i en smord och bröad rund 2-litersform.
5. Grädda kakan i 175 grader ca 50 minuter, längst ned.
6. Låt kakan svalna och gör fyllningen under tiden.
7. Visa osten tillsammans med smör, florsocker, vaniljsocker och salt till en mycket luftig, vit massa.
8. Dela kakan i två bottnar, lägg en tredjedel av fyllningen mellan bottnarna och garnera med resten.
9. Strö över kokosflingor. Dekorera kanske med en liten morot av marsipan!
Tips:
Blanda inte de torra och våta ingredienserna innan morötterna är rivna, för så fort de är blandade så ska smeten så snabbt som möjligt in i ugnen. Du behöver inte stressa ihjäl dig, tänk smart bara!
Du använder alltså en form med löstagbara kanter. Jag föredrar att lägga ett bakplåtspapper på bottenskivan innan jag knipsar fast kanterna. Det gör så att jag inte behöver smöra och bröa formen. Första gången gjorde jag det, och då var det väldigt svårt att bre på frostingen utan att den blev "prickig" av ströbrödet.
Ha inte i för lite florsocker. Jag hade inte riktigt så det räckte till 6 dl, kanske blev 5, och då blev frostingen lite för lös och var svår att arbeta med på kanterna.
Vill du inte få massa kladd på kanterna (utanför tårtan) så riv loss strippar av bakplåtspapper och placera runt hela tårtan medan du bred på frosting på kanterna av tårtan.
Chunky Monkey Cheesecake

Bottnen:
12 digistevekex
75 gram smör
Fyllning:
800 gram cream cheese
2,5 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
4 ägg
2 bananer
2 msk kakao
2 snickers (dubbel)
1. Blanda digestevekex och smör i en matberedare. Tryck ut i en form med löstagbar kant och kyl medan du gör fyllningen.
2. Rör ihop cream cheese och socker. Blanda i mjöl, vanilj och salt och vispa slätt. Tillsätt äggen ett i taget och rör ordentligt.
3. Dela smeten på 2 olika skålar, tillsätt kakao och grovhackad Snickers i den ena och mosad banan i den andra. Smeten kommer att stelna när kakan kallnar, den ser lite lös ut.
4. Varva smeterna i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 50-60 min (175 grader, nedre).
5. Låt kallna, lossa sedan formen försiktigt. Kakan är godast om den får stå i kylen över natten.
Tips:
När du varvar smeten i formen, rör inte om för mycket efter. Då blir det inte lika snyggt!
Det går aldeles utmärkt att göra cheesecaken på 600 g cream cheese, men tänk då på att ha i ett ägg mindre, annars blir den för lös.
Kärleksmums

Recept (Sju sorters kakor)
150 g smör
2 ägg
2 dl socker
2 msk siktad kakao
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl mjölk
Glasyr
75 g smör
1-2 msk kallt kaffe
1 msk siktad kakao
2 tsk vaniljsocker
3 1/2 dl florsocker
Gernering
Kokosflingor
1. Smält matfettet och låt det svalna.
2. Vispa ägg och socker pösigt.
3. Tillsätt de torra ingredienserna omväxlande med mjölken och matfettet.
4. Häll smeten i en smord och bröad långpanna, 30 x 40 cm.
5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader.
6. Låt kakan svalna. Smält under tiden matfettet till glasyren.
7. Tillsätt de övriga ingredienserna under omkörning.
8. Bred på glasyren på kakan. Strö på rikligt med kokos. Skär i fyrkantiga bitar.
Tips:
Matfettet som smälts i början ska svalna innan det blandas med resten av smeten, och det går snabbare om det blandas med kall mjölk. Man slår då samtidigt två flugor i en smäll, och behöver bara varva mjölk + matfett med de torra ingredienserna. Anledningen till att det ska svalna har och göra med hur bakpulvret reagerar med värme, innan kakan hamnat i ugnen (negativt).
I originalreceptet ska det endast vara 1 msk siktad kako, jag använde dock 2. Tyckte att smeten blev alldeles för ljus med bara en msk.
Varken smörade eller bröade en långpanna. Vek till ett bakplåtspapper i rätt storlek och la på en bakplåt bara!
Rör om i glasyren ordentligt innan du brer på det så att det inte finns några klumpar.
Toscakaka (påsk)

Cupakes med cream cheese frosting

Cupcakes:
3 st ekologiska ägg
2.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 st nypa salt
skal och saft av 1 citron
Lemon cream cheese frosting:
60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Skal av 2 citroner och saft av 0.5 citron
100 g Phiadelphiaost
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
3. Smält smöret, häll i mjölken och blanda det med äggsmeten.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
5. Blanda i rivet skal av saften av en citron. Tillsätt vallmofrö och ytterligare rivet citronskal och citronsaft.
6. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
7. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna.
8. Lemon cream cheese frosting:
9. Rör smör, florsocker, vaniljsocker, rivet citronskal, citronsaft och phiadelphiaost krämigt.
10. Bred frostingen på cupcakesen och garnera.
Citroncupcakes med frosting

Knäckig kladdkaka

Chokladsmet
50 g smör
1 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 msk kakao
1 dl vetemjöl
1/2 dl sirap
Knäcksmet
100 g smör
1 dl strösocker
1/2 dl sirap
1/2 dl vispgrädde
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smörj och bröa en löstagbar kant.
3. Smält smöret som ska användas till chokladsmeten i en kastrull.
4. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.
5. Blanda övriga ingredienser med varandra och rör ned i bunken med ägg och socker. Tillför det smälta smöret.
6. Smält smöret till knäcken i en kastrull och rör ned övriga ingredienser.
7. Bred knäcksmeten ovanpå chokladsmeten.
8. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 35 mnuter.
9. Låt svalna, servera med vispad grädde!
Tips:
Använd en TRÄSLEV när du kokar knäcksmeten, gör inte som jag och använd en slickepott. Den smälter ;-).
Istället för att smöra och bröa en form så brukar jag helt enkelt placera ett bakplåtspapper på bottnen av formen innan jag snäpper på formens sidor. Innan jag sen låssar sidorna efter att kakan gräddats och svalnat så skär jag med en kniv längst formens sidor, så fastnar inte kakan!
Napoleonbakelser
I förra säsongen av Hela Sverige Bakar så gick en av de tekniska utmaningarna ut på att baka napoleonbakelser. Även det här bakverket hade morfar pratat om att han gillade så mycket, så jag lovade att baka dem till honom.
Det tog ett tag för mig att få ändan ur vagnen, jag insåg att dessa krävde tid, men hittade en dag som jag kunde baka ifred. Eller jag hade åtminstone tid... minns att Elina var hemma hos mig den dagen. Jag brukar oftast baka som bäst när jag är ensam, då jag kan hålla full fokus, men den här gången var det tur att jag hade sällskap! Jag var flera gånger påväg att slänga hela skiten, i soptunnan, på väggen, ut ur fönstret. För bottnen ville ju absolut inte sammarbeta! Men Elina peppade mig och fick mig att inte tappa fattningen. Så det blev napoleonbakelser trots allt. Napoleonbakelser - mina nyvunna fiender.

Smördeg
500 g vetemjöl
500 g smör - kallt i bitar
200 g vatten
40 g äggula
10 g salt
10 g citron saft/juice
Vaniljkräm
500 g mjölk
2 st vaniljstänger
120 g äggulor
125 g strösocker
40 g maizena
50 g smör
Övrigt
1000 g grädde
150 g äppelmos
150 g hallonsylt
300 g florsocker
50-60 g vatten
Smördeg
1. Blanda vetemjöl, salt och smör så att det börjar att gå ihop.
2. Tillsätt vatten, ägggulor och citronjuice.
3. Arbeta ihop degen så att den precis går ihop, lite smörklumpar är bara bra.
4. Plasta degen och låt vila i kyl cirka 10-20 minuter.
5. Kavla ut degen och vik den i 2 st treslag.
6. Plasta och låt vila 10-20 minuter.
7. Kavla ut degen och vik den i 2 st treslag.
8. Låt vila 10-20 minuter.
9. Kavla ut degen ca 3 mm tunn, dela till 2 st plåtar.
10. Låt vila i 10-20 min, nagga bottnarna och grädda i 225 grader tills de är gyllenbruna. Låt svalna.
Vaniljkräm
11. Koka upp mjölk, delade vaniljstänger och 50 gram av sockret. Tag av värmen och låt stå 5-10 minuter.
12. Tag upp vaniljstängerna och skrapa ur alla frön, skölj av stängerna i kallt vatten och lägg på papper för att torkas.
13. Vispa äggulor, resten av strösockret och maizena luftigt, vänd ner i vaniljmjölken.
14. Koka upp under omrörning, låt koka i ett par minuter.
15. Tag bort ifrån värmen, blanda i smöret och sila genom en finmaskig sil - kyl.
Montering
16. Dela bottnarna i 3 lika stora delar.
17. Stryk äppelmos på första botten och spritsa ut vaniljkräm ovanpå.
18. Lägg på nästa lager botten, stryk ut grädde.
19. Lägg den sista botten ovanpå med undersidan upp.
20. Stryk tunt med hallonsylt
21. Blanda florsocker med ljummet vatten och glasera ovanpå hallonsylten.
22. Skär i portions bitar.
Tips:
Givetvis kan man göra denna väldigt simpel, genom att köpa färdig smördeg, äppelmos och vaniljkräm, men det blir ju alltid godast om man gör allt själv. Jag gjorde allt från scratch, förutom hallonsylten på toppen. Äppelmosen är hemmagjord av min moster, och grädden ska givetvis vara Arlas.
Bottnarna i tre lika stora delar ska alltså vara avlånga när de monteras. De skärs senare i mindre rektanglar.
Bottnen var väldigt svår att få till. Hade aldrig arbetat med treslag förut, alltså ett sätt man viker degen på för att den ska bli frasig och bladig (få lager, precis som på ett wienerbröd), och misslyckandet med just detta var ett faktum. Det blev mer som en pajbottnen! Det här medförde att när jag skulle skära längden till flera bakelser så smulade bottnen en aning och var svår att arbeta med. Skulle nog testa att använda ett annat recept för bottnen, men nästan helt säkert så var det nog något jag gjorde fel.
Jag tyckte även att toppen blev lite för rosa/röd, men glasyren var svårare att bre på än det ser ut! F*n, har har inget tips här. Den här bakelsen sträcker sig kunskapsmässigt lite längre än vad jag har erfarenhet av hehe. Den blev okej-god, höll både jag och morfar med om. Får väl se om jag vågar mig på den här igen någon gång! Känner jag mig själv rätt så gör jag det, gillar inte att göra något "okej" ;-).