Kärleksmums

Recept (Sju sorters kakor)
150 g smör
2 ägg
2 dl socker
2 msk siktad kakao
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl mjölk
Glasyr
75 g smör
1-2 msk kallt kaffe
1 msk siktad kakao
2 tsk vaniljsocker
3 1/2 dl florsocker
Gernering
Kokosflingor
1. Smält matfettet och låt det svalna.
2. Vispa ägg och socker pösigt.
3. Tillsätt de torra ingredienserna omväxlande med mjölken och matfettet.
4. Häll smeten i en smord och bröad långpanna, 30 x 40 cm.
5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader.
6. Låt kakan svalna. Smält under tiden matfettet till glasyren.
7. Tillsätt de övriga ingredienserna under omkörning.
8. Bred på glasyren på kakan. Strö på rikligt med kokos. Skär i fyrkantiga bitar.
Tips:
Matfettet som smälts i början ska svalna innan det blandas med resten av smeten, och det går snabbare om det blandas med kall mjölk. Man slår då samtidigt två flugor i en smäll, och behöver bara varva mjölk + matfett med de torra ingredienserna. Anledningen till att det ska svalna har och göra med hur bakpulvret reagerar med värme, innan kakan hamnat i ugnen (negativt).
I originalreceptet ska det endast vara 1 msk siktad kako, jag använde dock 2. Tyckte att smeten blev alldeles för ljus med bara en msk.
Varken smörade eller bröade en långpanna. Vek till ett bakplåtspapper i rätt storlek och la på en bakplåt bara!
Rör om i glasyren ordentligt innan du brer på det så att det inte finns några klumpar.

I Göteborg kallas detta bakverk Iris kaka. Den bakade farmor ofta och var min favorit, 👀👐