Kärleksmums

Snoddas, mockarutor eller vardagsrutor, hur kul låter det egentligen? Nej, det här är KÄRLEKSMUMS! 
 
Har en vilodag idag så åkte direkt hem från jobbet som jag idag slutade vid 4. Hade bestämt mig för att baka en chunky monkey cheesecake som jag ska bjuda på imorgon, vilket jag också gjorde. Bild och recept på den kommer upp imorn. Men ville även baka något jag kunde bjuda på ikväll, för egentligen skulle Liz komma över en stund! Det blev inte så, men nu har i alla fall mamma lite fikabröd att ta med till mormor och morfar i helgen. Själv jobbar jag, så det lär bli träning och jobb som gäller!
 
Här är det som bjuds 
 
 
 

 

Recept (Sju sorters kakor)

 

150 g smör

2 ägg

2 dl socker

2 msk siktad kakao

4 1/2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 1/2 dl mjölk

 

Glasyr

75 g smör

1-2 msk kallt kaffe

1 msk siktad kakao

2 tsk vaniljsocker

3 1/2 dl florsocker

 

Gernering

Kokosflingor

 

1. Smält matfettet och låt det svalna.

2. Vispa ägg och socker pösigt. 

3. Tillsätt de torra ingredienserna omväxlande med mjölken och matfettet.

4. Häll smeten i en smord och bröad långpanna, 30 x 40 cm.

5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader.

 

6. Låt kakan svalna. Smält under tiden matfettet till glasyren. 

7. Tillsätt de övriga ingredienserna under omkörning.

8. Bred på glasyren på kakan. Strö på rikligt med kokos. Skär i fyrkantiga bitar.

 

Tips:

 

Matfettet som smälts i början ska svalna innan det blandas med resten av smeten, och det går snabbare om det blandas med kall mjölk. Man slår då samtidigt två flugor i en smäll, och behöver bara varva mjölk + matfett med de torra ingredienserna.  Anledningen till att det ska svalna har och göra med hur bakpulvret reagerar med värme, innan kakan hamnat i ugnen (negativt).

 

I originalreceptet ska det endast vara 1 msk siktad kako, jag använde dock 2. Tyckte att smeten blev alldeles för ljus med bara en msk.

 

Varken smörade eller bröade en långpanna. Vek till ett bakplåtspapper i rätt storlek och la på en bakplåt bara!

 

Rör om i glasyren ordentligt innan du brer på det så att det inte finns några klumpar.



Kommentarer
Sten

I Göteborg kallas detta bakverk Iris kaka. Den bakade farmor ofta och var min favorit, 👀👐

Svar: Ja den är ju en klassiker :)
Sandra

2013-12-13 @ 22:24:32


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0