Napoleonbakelser
I förra säsongen av Hela Sverige Bakar så gick en av de tekniska utmaningarna ut på att baka napoleonbakelser. Även det här bakverket hade morfar pratat om att han gillade så mycket, så jag lovade att baka dem till honom.
Det tog ett tag för mig att få ändan ur vagnen, jag insåg att dessa krävde tid, men hittade en dag som jag kunde baka ifred. Eller jag hade åtminstone tid... minns att Elina var hemma hos mig den dagen. Jag brukar oftast baka som bäst när jag är ensam, då jag kan hålla full fokus, men den här gången var det tur att jag hade sällskap! Jag var flera gånger påväg att slänga hela skiten, i soptunnan, på väggen, ut ur fönstret. För bottnen ville ju absolut inte sammarbeta! Men Elina peppade mig och fick mig att inte tappa fattningen. Så det blev napoleonbakelser trots allt. Napoleonbakelser - mina nyvunna fiender.

Smördeg
500 g vetemjöl
500 g smör - kallt i bitar
200 g vatten
40 g äggula
10 g salt
10 g citron saft/juice
Vaniljkräm
500 g mjölk
2 st vaniljstänger
120 g äggulor
125 g strösocker
40 g maizena
50 g smör
Övrigt
1000 g grädde
150 g äppelmos
150 g hallonsylt
300 g florsocker
50-60 g vatten
Smördeg
1. Blanda vetemjöl, salt och smör så att det börjar att gå ihop.
2. Tillsätt vatten, ägggulor och citronjuice.
3. Arbeta ihop degen så att den precis går ihop, lite smörklumpar är bara bra.
4. Plasta degen och låt vila i kyl cirka 10-20 minuter.
5. Kavla ut degen och vik den i 2 st treslag.
6. Plasta och låt vila 10-20 minuter.
7. Kavla ut degen och vik den i 2 st treslag.
8. Låt vila 10-20 minuter.
9. Kavla ut degen ca 3 mm tunn, dela till 2 st plåtar.
10. Låt vila i 10-20 min, nagga bottnarna och grädda i 225 grader tills de är gyllenbruna. Låt svalna.
Vaniljkräm
11. Koka upp mjölk, delade vaniljstänger och 50 gram av sockret. Tag av värmen och låt stå 5-10 minuter.
12. Tag upp vaniljstängerna och skrapa ur alla frön, skölj av stängerna i kallt vatten och lägg på papper för att torkas.
13. Vispa äggulor, resten av strösockret och maizena luftigt, vänd ner i vaniljmjölken.
14. Koka upp under omrörning, låt koka i ett par minuter.
15. Tag bort ifrån värmen, blanda i smöret och sila genom en finmaskig sil - kyl.
Montering
16. Dela bottnarna i 3 lika stora delar.
17. Stryk äppelmos på första botten och spritsa ut vaniljkräm ovanpå.
18. Lägg på nästa lager botten, stryk ut grädde.
19. Lägg den sista botten ovanpå med undersidan upp.
20. Stryk tunt med hallonsylt
21. Blanda florsocker med ljummet vatten och glasera ovanpå hallonsylten.
22. Skär i portions bitar.
Tips:
Givetvis kan man göra denna väldigt simpel, genom att köpa färdig smördeg, äppelmos och vaniljkräm, men det blir ju alltid godast om man gör allt själv. Jag gjorde allt från scratch, förutom hallonsylten på toppen. Äppelmosen är hemmagjord av min moster, och grädden ska givetvis vara Arlas.
Bottnarna i tre lika stora delar ska alltså vara avlånga när de monteras. De skärs senare i mindre rektanglar.
Bottnen var väldigt svår att få till. Hade aldrig arbetat med treslag förut, alltså ett sätt man viker degen på för att den ska bli frasig och bladig (få lager, precis som på ett wienerbröd), och misslyckandet med just detta var ett faktum. Det blev mer som en pajbottnen! Det här medförde att när jag skulle skära längden till flera bakelser så smulade bottnen en aning och var svår att arbeta med. Skulle nog testa att använda ett annat recept för bottnen, men nästan helt säkert så var det nog något jag gjorde fel.
Jag tyckte även att toppen blev lite för rosa/röd, men glasyren var svårare att bre på än det ser ut! F*n, har har inget tips här. Den här bakelsen sträcker sig kunskapsmässigt lite längre än vad jag har erfarenhet av hehe. Den blev okej-god, höll både jag och morfar med om. Får väl se om jag vågar mig på den här igen någon gång! Känner jag mig själv rätt så gör jag det, gillar inte att göra något "okej" ;-).
