Morotstårta

3 ägg
3 dl strösocker
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
2 tsk mald kanel
2 tsk vaniljsocker
4 1/2 dl finrivna morötter
1 1/2 dl solrosolja
1 1/2 dl kokosflingor till garnering
Fyllning
200 g philadelphiaost
100 g smör
6 dl florsocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
2. Blanda de torra ingredienserna och rör ned dem i äggsmeten.
3. Riv morötterna fint och tillsätt dem växelvis med oljan i äggsmeten.
4. Häll smeten i en smord och bröad rund 2-litersform.
5. Grädda kakan i 175 grader ca 50 minuter, längst ned.
6. Låt kakan svalna och gör fyllningen under tiden.
7. Visa osten tillsammans med smör, florsocker, vaniljsocker och salt till en mycket luftig, vit massa.
8. Dela kakan i två bottnar, lägg en tredjedel av fyllningen mellan bottnarna och garnera med resten.
9. Strö över kokosflingor. Dekorera kanske med en liten morot av marsipan!
Tips:
Blanda inte de torra och våta ingredienserna innan morötterna är rivna, för så fort de är blandade så ska smeten så snabbt som möjligt in i ugnen. Du behöver inte stressa ihjäl dig, tänk smart bara!
Du använder alltså en form med löstagbara kanter. Jag föredrar att lägga ett bakplåtspapper på bottenskivan innan jag knipsar fast kanterna. Det gör så att jag inte behöver smöra och bröa formen. Första gången gjorde jag det, och då var det väldigt svårt att bre på frostingen utan att den blev "prickig" av ströbrödet.
Ha inte i för lite florsocker. Jag hade inte riktigt så det räckte till 6 dl, kanske blev 5, och då blev frostingen lite för lös och var svår att arbeta med på kanterna.
Vill du inte få massa kladd på kanterna (utanför tårtan) så riv loss strippar av bakplåtspapper och placera runt hela tårtan medan du bred på frosting på kanterna av tårtan.
