Knäckig kladdkaka

Det här receptet hittade jag på baksidan av en Arlamjölk. Supergod kladdkaka!!! Har gjort den två gånger. Den första gången gjorde jag den som efterrätt till Elinas 20-årsfirande. Den gången gjorde jag ett stort misstag. Som tur var, så var jag bland vänner och vi skrattade åt det lilla missödet. Hela kakan gick t o m åt!
 
Mitt misstag var att jag använde en slickepott att röra om med när jag kokade knäcken, hehe, inte så smart. Slickepotten smälte och som resultat... VARNING, risk för plast i kakan! Men det var inte så illa, det mesta av plasten fick jag bort. Den enda som fick smaka på den ovanliga tillsatsen var Hana, haha sorry!!!
 
Andra gången bakade jag den till mig och min syster. Den blev god, men kanterna på kakan flöt upp på ett sätt som de inte gjorde första gången. Nåja, smaken är viktigast!
 
 
 
 
Recept:
 

Chokladsmet

50 g smör

1 ägg

1 1/2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1 krm salt

2 msk kakao

1 dl vetemjöl

1/2 dl sirap

 

Knäcksmet

100 g smör

1 dl strösocker

1/2 dl sirap

1/2 dl vispgrädde

1 dl havregryn

1 dl vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

 

1. Sätt ugnen på 175 grader. 

2. Smörj och bröa en löstagbar kant.

3. Smält smöret som ska användas till chokladsmeten i en kastrull. 

4. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. 

5. Blanda övriga ingredienser med varandra och rör ned i bunken med ägg och socker. Tillför det smälta smöret.

 

6. Smält smöret till knäcken i en kastrull och rör ned övriga ingredienser.

7. Bred knäcksmeten ovanpå chokladsmeten. 

8. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 35 mnuter.

9. Låt svalna, servera med vispad grädde!

 

Tips:

 

Använd en TRÄSLEV när du kokar knäcksmeten, gör inte som jag och använd en slickepott. Den smälter ;-). 

 

Istället för att smöra och bröa en form så brukar jag helt enkelt placera ett bakplåtspapper på bottnen av formen innan jag snäpper på formens sidor. Innan jag sen låssar sidorna efter att kakan gräddats och svalnat så skär jag med en kniv längst formens sidor, så fastnar inte kakan!

 



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0