Semlor
Förra tisdagen bakades det semlor dagen till ära (fettisdagen). Jag och Cecilia bjöd över två av hennes vänner, så åt vi semlor och spelade kort. Så himla trevlig kväll! Och semlorna blev goda, älskar hemgjorda semlor.

Recept (ska räcka till 18 bullar):
Vetedeg:
1 msk kardemummakärnor
3dl mjölk
50 färsk jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ekologiskt ägg
11-12 dl vetemjöl special
- Stör kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
- Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
- Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
- Jäs degen i en bunke under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
- Stjälp upp degen på ett mjölat bord och baka ut till önskade bullar.
Fyllning:
400 g mandelmassa
1 skvätt mjölk
8dl vispgrädde
Ägg till pensling
Florsocker
- Dela degen i 18 bitar och forma dem till runda bullar.
- Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper med skarven nedår.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Jäs under bakduk i 45-60 minuter.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i 6-7 minuter. Låt svalna.
- Skär av topparna på bullarna och gröp ur innanmätet.
- Rör innanmätet krämigt med riven mandelmassa och en skvätt mjölk.
- Fyll semlorna med mandelmassa, spritsa över grädde och lägg på locket. Pudra med florsocker.
Tips:
Smältsmöret och blanda det med den kalla mjölken, på detta sätt kyls smöret av snabbare. Blandar du en för varm vätska med jästen så dödar du jästsvamparna, såsom min mamma brutalt förklarat det hela.
Använd alltid i alla fall 1 dl mindre mjöl än vad receptet föreslår i början, tillsätt mer om degen är aldeles för kladdig. För mycket mjöl gör bullarna mindre saftiga. Kom ihåg att du kan arbeta in i princip hur mycket mjöl som helst, det gäller bara att använda minsta möjliga.
Arbeta degen så lite som möjligt, detta bidrar också till bullens saftighet, om nu det ens är ett ord.

Kommentarer
Trackback