Bullar

Igår var det då kanelbullens dag, samt internationella vodkadagen fick jag förstå (?). Intressant kombinaiton... Höll mig dock till att baka traditionella kanel- och vaniljbullar! Rättare sagt så lärde mamma mig hur man "snurrar ihop" bullarna ni ser ovan. Det är inte så krångligt som det verkar.
Man lägger degen som vanligt och låter den jäsa en gång i en bunke. Därefter delar man degen i två delar (eftersom att det blir så pass mycket av en sats) och kavlar ut en i taget till en rektangel. Man breder på vanilj-/kanelfyllningen och viker degen på mitten. Vik från långsida till långsida, alltså så att långsidorna behåller sin längd men kortsidorna blir reducerade. Sen skär man längst med kortsidorna så att man får fristående "strippar" av vikt deg. Varje stripp ska sen delas från att se ut såhär --> I till att se ut såhär --> Y. Som en byxa! Efter det snurrar man varje ben åt varsitt håll (i syfte att få fyllningen att fördelas i hela bullen) och viker därefter benen över... byxlinningen, basen, eller vad man ska kalla det! HUR?! Frågade jag mamma. Hon svarade: Snurra bara ihop bullen, de spelar ingen rull hur. Se bara till att ändarna hamnar under bullen så att de inte syns.
När man lagt bullarna i formar på en plåt ska de jäsa ytterligare en gång. Jag tyckte att bullarna jag snurrat ihop såg väldigt fula och misslyckade ut, men efter att de gräddats i ugnen hade jag ändrat uppfattning! Superfina, och fyllningen hade fördelats fint.
Slutligen måste jag ju dela med mig av hemligheten bakom att baka riktigt saftiga bullar; gör dem stora! Vaniljbullarna blev gigantiska, kanelbullarna perfekt stora. Man får inte heller snåla med fyllnigen.
Många bullrecept är väldigt lika i grunden så det är bara att ta fram första bästa bakbok och sätta igång. Mina favoritböcker är Leila Lindholms A Piece Of Cake och traditionella Sju sorters kakor. Mamma har även endel recept uppskrivna som jag gillar. Det kanske även bör nämnas, alla grunder jag lärt mig om bakning har mamma lärt mig. Det är henne jag ropat på när sockerkakan sjunkit ihop, knäcken bränts eller cupcaksen inte rest sig. Och så har jag lärt mig.
Att ha kakan och äta den
Sandra

Kommentarer
Denise Karlström
Brinner du för bakning? Får du ofta beröm för dina fantastiska bakverk?
Är du redo att visa vad du går för?
SÖK NU TILL
Hela Sverige Bakar 2014!
SKICKA IN DIN ANSÖKAN VIA
http://www.tv4.se/hela-sverige-bakar
Kanske blir DU vår nästa okrönte kung eller drottning inom bakning?
Trackback