Jordnötskakor
ENKLA, men SÅ goda kakor! ;-)

Recept (Från SMÅKAKOR - Som smälter i munnen):
100 g smör
1 dl socker
1 dl salta jordnötter
1/2 tsk bakpulver
1 dl havregryn
1 1/2 dl vetemjöl
Garnering
50 g blockchoklad, mörk eller ljus. Jag använde ljus.
1 tsk smör
1. Rör smör och socker vitt och pösigt.
2. Hacka jordnötterna ganska grovt och rör dem med smöret någon minut.
3. Blanda havregryn och bakpulver, rör om väl, och tillsätt sedan vetemjölet.
4. Arbeta samman degen så att den blir väl blandad.
5. Rulla degen till kulor (blir ca 24 st) och lägg på plåt med bakplåtspapper på.
7. Grädda i nedersta fasen i ugnen, 175 grader, tills kakorna fått fin guldbrun färg. Låt dem kallna.
8. Bryt chokladen i bitar och lägg dem i en djup talrik, lägg i smöret.
9. Placera talriken över en kastrull med sjudande vatten så att det smälter.
10. Ringla över chokladen på kakorna med en sked.
Tips:
Smält ALDRIG smöret om det inte står i receptet, det förstör konsistensen på kakan. Om smöret kommer direkt från kylen och ska blandas så är det väldigt hårt och svårt att arbeta med, se därför till att ta ut smöret från kylen en stund innan så att det blir rumsvarmt. Du kan t.ex. ta ut smöret,skära ut 100 g och lägga på en talrik. Börja sen hacka jordnötterna, blanda havregrynen med bakpulvret osv, innan du fortsätter med smöret och sockret.
Tänk på att kakorna flyter ut, så placera dem inte för nära varandra. Har man två plåtar man vill ha i ugnen samtidigt så krävs att man har en varmluftsugn. Då sätter man på varmluftseffekten och sänker graderna med 25 grader så blir effekten densamma som i en vanlig ugn. Då spelar det heller ingen roll vart i ugnen man placerar plåtarna.
Anledningen till att man helst smälter choklad över vattenbad är att choklad så lätt bränns i mikron!
Att ha kakan och äta den
Sandra

Kommentarer
Trackback