Lemoncurdpaj med hallonmaräng

 
Jag och Sofie blev lite sockersugna och bestämde oss för att baka något riktigt gott! En bit av denna med lite grädde till Sagan om ringen, sweet!
 
Recept:
 
Mördeg
300 g kallt smör 
8 dl vetemjöl 
1 dl florsocker 
2 st ekologiska ägg 
1 msk kallt vatten (om det behövs) 

Lemoncurd
9 st citroner 
4.5 dl strösocker 
150 g smör 
7 msk majsstärkelse 
6 st ekologiska ägg 
6 st ekologiska äggulor 
ägg till pensling 

Hallonmaräng
3 st ekologiska äggvitor 
0.5 st citron, saften 
3.25 dl strösocker 
200 g färska hallon
 

1. Mördeg

2. Nyp ihop tärnat kallt smör med vetemjöl och florsocker.

3. Tillsätt äggen och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte. Tillsätt vatten vid behov.

4. Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.

 

5. Lemoncurd

6. Koka upp citronsaft från 6 av citronerna och rivet skal från 9 med strösocker och smör.

7. Sila vätskan och släng skalet.

8. Blanda ut majsstärkelsen med saften från de sista citronerna och rör ner detta i den varma vätskan.

9. Vispa samman ägg och gulor.

10. Rör ner äggen i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud under vispning tills krämen tjocknar.

11. Häll över krämen i en ren skål och låt svalna.

 

12. Hallonmaräng och montering

13. Sätt ugnen på 175 grader.

14. Kavla ut mördegen, fyll en pajform och frys.

15. Pensla botten på det frysta pajskalet med uppvispat ägg och täck kanterna med folie så de inte sjunker ned. Förbaka i cirka 10 minuter.

16. Fyll pajskalet med lemon curd.

17. Höj ugnstemperaturen till 250 grader övervvärme/grill (om inte marängen ska brännas av med gasbrännare).

18. Vispa äggvita, citronsaft och 1 dl strösocker till ett fast skum.

19. Tillsätt ytterligare 1 dl strösocker och vispa till ett fast skum.

20. Rör sönder hallonen med resterande strösocker och rör ned i marängen i omgångar. Vispa till ett fast skum.

21. Spritsa eller bred marängen över pajen och grädda marängen gyllene i mitten av ugnen, cirka 5 minuter alternativ bränn marängen med en gasbrännare.

 

Tips:

Läs ALLTID hela receptet innan du börjar med något alls. HELA receptet. Fundera på vad som är smartast att börja med att blanda först.

 

Gör lemoncurden. Den är mest tidskrävande och måste sen svalna ordentligt. Var noga med att ständigt röra/vispa tills curden tjocknat. Tänk på att t.ex. vispa samman äggulor och ägg innan du börjar sjuda så slipper man stressa. Maizenan  blandar du däremot ihop med citronsaften precis innan du häller i den i kastrullen. Vi använde endast en tredjedel av lemoncurden eftersom vi tyckte det blev för mycket. Alltså tycker jag att två tredjedelar av detta lemoncurdreceptet räcker. 

 

Gör sedan mördegen. Knåda INTE, utan se bara till att nypa ihop degen tillräckligt för att undvika smörklumpar. Tryck ut degen i en pajform innan eller efter kyltiden, det spelar ingen roll. Är tiden knapp kan det räcka med att lägga in degen i frysen i 15 min, men kyld är bäst. Nagga degen i sin pajform innan penslingen (alltså picka med t.ex. en gaffel), detta för att få en jämnare yta. 

 

Marängen vispas ska helst vispas i en bunke av rostfritt stål, då den lättare än en plastbunke blir helt ren från t.ex. fett. Fett kommer få din maräng att inte bli till maräng! Det är därför ockaå väldigt viktigt att du är supernoga när du separerar äggulan från äggvitan, äggula är nämligen fett. 

 

Håll noga koll på kakan när du har den inne i ugnen de sista fem minutrarna, marängen tar färg snabbt!

 

Att ha kakan och äta den

Sandra




Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0