Kakor med hallonsylt

Dessa kakor bakade jag på alla hjärtans dag! Väldigt goda :-)
 
 
 

Recept: (Småkakor - Som smälter i munnen)

 

5-6 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

3/4 socker

200 g smör

1 ägg

 

Garnering

1 ägg

2 msk hacked mandel

2 msk pärlsocker

ca 1 dl fast röd sylt

 

1. Häll vetemjöl, potatismjöl och socker i en matberedare. Tillsätt smör skuret i tärningar och kör allt i några sekunder till en grovkornig massa.

2. Knäck ned ägget och kör maskinen lite till. Häll upp allt på mjölat bakbord och arbeta samman snabbt till en deg. Arbeta inte degen mer än precis nödvändigt.

3. Låt degen vila kallt 30 min eller längre, insvept i folie. 

 

4. Kavla ut degen till en 2 mm tjock kaka. Ta ut så många hjärtan som möjligt. Jag använde vanliga pepparkaksformar.

5. Använd ett mindre hjärta att trycka i mitten på hälften av de stora hjärtana och ta ut degen så att det blir hjärtan med hål i mitten.

6. Lägg hjärtana med hål i på varsitt helt hjärta.

7. Vispa upp ägget väl, pensla kakorna på kransen och strö på mandel och pärlsocker. Fyll hålet med sylt (jag använde hallonsylt).

8. Grädda kakorna i 175 grader ca 12 minuter i nedersta falsen i ugnen. 

 

Tips:

 

Var inte rädd för att kavla ut degen tunt! Eftersom varje kaka får två lager av kakdeg så blir den annars väldigt tjock. Dela degen i två delar så att den lättare får plats på bordet. Det kan också vara en bra idé att kavla ut delen emellan två bakplåtspapper, det brukar jag tycka är lättare. 

 

I orginalreceptet är kakorna runda, med runda hål i mitten, och lite mindre än mina kakor. Jag har därför för mig att jag var tvungen att ha kakorna i ugnen lite längre än 12 minuter! Öppna ugnen efter 12 minuter och titta efter om det behövs ytterligare grävning!



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0