Lime- och passionscheesecake

Hmmm baka utan ugn, går det? Just det, chokladbollar är gott! Men vill testa på något nytt... 
 
CHEESECAKE! Denna goda sak gjorde jag för länge sen, och vad jag minns så var den väldigt god!!! Kan knappast baka varje dag, tur att jag har endel bakverk jag gjort tidigare på lager ;-)
 
Ofta är det just momentet i ugnen som går snett när man bakar, att kakan inte reser sig, den blir bränd osv. Inget problem här! Enda nackdelen med denna cheesecake är att den måste vila i kylskåp ca två timmar totalt innan den stelnar.
 
 

 

Recept:

 

12 st digestivekex

50 g smör

4 st gelantinblad

2 st ägg

2 dl lätt crème fraîche 

400 g philadelphiaost

1,5 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

2 st lime, rivet skal och saft

 

Garneging

1 gelantinblad

2 msk strösocker

4 msk vatten

2 st passionsfrukter

 

1. Krossa kexen fint. Smält smöret och blanda det med kaksmulorna. Tryck ut smulorna i botten på en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ i kylen.

2.  Dela äggen. Blanda äggulor, creme fraiche, ost, socker, vaniljsocker och limeskal till en slät smet. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min.

3. Värm limesaften i en kastrull. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i limesaften. Låt svalna något och häll ner i en tunn stråle i ostsmeten under omrörning. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner i smeten. Häll blandningen i formen och släta till ytan. Ställ i kylen minst 1 timme.

 

4. Lägg gelatinbladet till garneringen i kallt vatten ca 5 min. Koka upp socker och vatten i en kastrull. Ta upp och låt gelatinbladet smälta i kastrullen. Halvera och skrapa ur passionsfrukterna, ta inte med hinnorna. Blanda ner passionfruktsinkråmet i kastrullen och låt svalna. Häll gelén över tårtan. Ställ i kylen tills gelén stelnat, minst 1 timme.

5. Lossa kakan från formen och servera som dessert.

 

Tips:

 

Glöm inte att sila saften från limen innan den värms upp i kastrullen. Medan den svalnar är det ett perfekt tillfälle att vispa äggvitorna. 

Testa att ha i gul karamellfärg i garneringen om du vill ha den mer gulaktig, det blev nämligen ett väldigt genomskinligt lager. Planen var egentligen att garneringen skulle vara gul! Hade även bara i två passionsfrukter som receptet föreslår, men skulle rekommendera 3-4 st. Möjligtvis skulle jag dubbla hela receptet på garneringen, lagret på toppen blev väldigt tunt!

 

Att ha kakan och äta den

Sandra

 



Kommentarer
Elisabeth

Vi bakar den här på vår myskväll nån dag? :D

Svar: Jaa det kan vi göra! :D
Sandra

2013-10-22 @ 09:36:33
URL: http://weneversleep.blogg.se
Brownie

FAN VA GOTT AAARGHHHH

Svar: Ja den är fräsch alltså :D
Sandra

2013-10-22 @ 12:30:46


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0